Pregled prijave
PAŠKI SIR- PONOS OTOKA PAGA
-
Turistička zajednica Zadarske županije
-
Udruga proizvođača Paškog sira
Sažetak projekta
Udruga proizvođača Paškog sira okuplja 13 registriranih proizvođača sira među kojima su i tri najveće sirane na Pagu-Paška sirana, Sirana Gligora i Sirana MIH. Zaštićena oznaka izvornosti dobivena je krajem 2019.g. i to iz razloga jer se Paški sir proizvodio od davnine te se i danas proizvodi na isti način. Vještina izrade i znanje prenose se s generacije na generaciju, proizvodnja mlijeka i sira provodi se u točno definiranoj regiji (otok Pag), sir je karakterističan za kraj u kojem se proizvodi, ima svoju originalnost i autentičnost. Specifične karakteristike sira su uvjetovane autohtonošću pasmine, okus sira je određen prirodnim načinom držanja ovaca na otvorenom i vegetacijom pašnjaka sa specifičnim aromatičnim biljkama. Paški sir nije samo prehrambeni artikl, već dio naslijeđa otoka Paga, tradicije i razlog koji pažanke i pažane čini izrazito ponosnima i sretnima.