Web stranica i društvene mreže

Web Facebook Instagram

Okusi Korčule

  • OPG Protić Sanja

  • Sanja Protić

  • Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka: “Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla“, „Zaštićena oznaka izvornosti“, „Zajamčeno tradicionalni specijalitet“, „Eko proizvod“, „Zaštićene oznake izvornosti vina (ZOZP, ZOI)“, „Hrvatski otočni proizvod“, „Hrvatska kvaliteta“, „Izvorno hrvatsko“ i druge marketinške oznake

Sažetak projekta

uslužna djelatnost organiziranih tečajeva u pripremi tradicionalnih korčulanskih slastica i specijaliteta. Djelatnost je zamišljena tako da se svim zainteresiranim korisnicima prvo kroz kratak uvod opiše mjesto i općinu Blato, otok Korčulu i njihovu povijest te mogućnosti koje pruža, predstave svi proizvodi koji će se pripremati na tečaju i način pripreme, nakon čega se kreće u samostalno pripravljanje korčulanskih specijaliteta uz stalan nadzor, asistenciju i pomoć gospođe Sanje. Tečajevi bi se nudili u različitim oblicima ovisno o tome što bi se pripremalo, trajanje samih tečajeva sukladno tome bi se kretao između 2-4 sata, a cijena samog tečaja bi ovisno o dužini trajanja, utroška materijala i ostalih neophodnih resursa(električne energije, vode...) iznosila 200-400 HRK po osobi. Za održavanje jednog tečaja minimalan broj prijavljenih osoba morao bi biti najmanje 4, dok bi maksimalan broj bio 12. Za grupna prijavljivanja većeg broja osoba bi se sukladno ustaljenoj praski odobrio određeni popust na pružanje usluga. Tradicionalni korčulanski proizvodi koji bi bili uključeni u tečajeve prije svega je blatska lumblija, tradicionalni starinski kolač nastao u Blatu koji okrunjen zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla. I ostali tradicionalni korčulanski proizvodi kao što su "kupus na tabak"( kupus-raštika pripremana s krumpirima i maslinovim uljem), "cunjeri"(vrsta pogače), "hrstule" i "klašuni"( vrste kolača), "žrnovski makaruni" (vrsta tjestenine koja se priprema u Žrnovu na otoku Korčuli), "sočivo" (slanutak, sikirica, ječam... pripremljeno s krumpirom i maslinovim uljem) bili bi uključeni u tečajeve. Potrebno je naglasiti da bi sudionici tečajeva nakon faze pripreme kušali sve proizvode koji su se pripremali na tečaju uz besplatnu čašu vinu lokalnih proizvođača. Sve što se pripremalo na tečaju gosti će dobiti u svoje vlasništvo te mogu osim kušanja, ponijeti sa sobom kao suvenir. Također, svi sudionici tečaja moći će kupiti ostale proizvode opg-a po promotivnim cijenama.