Web stranica i društvene mreže

Web

brački varenik-obnova tradicije

  • Turistička zajednica Općine Bol

  • Željana Cvitanić

Sažetak projekta

Brački varenik se proizvodi od autohtonih sorata vinove loze i to od crnih sorti Babića, Crljenka kaštelanskog, Plavca malog i od bijele sorte Maraštine. Ove sorta moraju biti zastupljene pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu od 80 posto, a preostali dio mogu biti druge sorte grožđa sa otoka Brača. Radi se o proizvodu koji se dobije redukcijom grožđanog soka i koji nema nikakvih dodataka. On se služi kao dodatak jelima i koristi ga se u raznim umacima pogotovo za jela od divljači i za razne druge gulaše. Koristi ga se i kao preljev za sladoled. Specifična slastica otoka Brača koja se radi od varenika je kumpet. Sprema se tako da se varenik kuha uz dodavanje krupno ljevenog pšeničnog brašna ili griza, mljevenih mendula i začina. Kuha se polako uz stalno miješanje i kada zgusne ulijeva se u kalup i suši nekoliko dana. Nakon toga se reže na komade i poslužuje uz lovorov list. Prošle je godine Europska komisija u Službenom listu Europske unije da je brački varenik dobio europsku zaštićenu oznaku europskog porijekla.