Pregled prijave
Dan Pečenjakov - Pitomača
-
Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije
-
Turistička zajednica općine Pitomača
-
Tradicijska (ruralna) gastronomija
Sažetak projekta
Pečenjak je specijalitet koji se uvijek s radošću očekuje krajem srpnja ili početkom kolovoza. „Dečki z Dravske ulice“, prije 16 godina, pokrenuli su priču s pečenjacima. Cilj im je bio pokazati svojim sumještanima i prijateljima kako su oni kao klinci pripremali klipove kukuruza. Uz stručno pripremljene kuhane i pečene pečenjake koji se peku na vilama, „vatrenim orguljama“ i kuhaju u kotlovima, prisutni uživaju u starinskim delicijama od kukuruza za koje su zaslužne brojne udruge s područja općine, kao što su – kruh, žganci s precvrtom slaninom, pogača, cicvara, zlevanka, lepinje, kukuružnjača, štruklji, pucanci,… Gdje je dobro jelo, mora biti i dobre lokalne rakije i piva te dobrog vina, a idealno je ono s nekog brega „Pitomačkih vinskih putov“ koje se idealno slaže uz spomenuta jela, a sve je, popraćeno tamburaškom i zabavnom glazbom. Manifestacija, zbog svoje autentičnosti i originalnosti sadržaja, godinama privlači sve veći broj posjetitelja iz raznih krajeva Hrvatske.