Pregled prijave
SARMAVA
-
TZ Bjelovarsko-bilogorske županije
-
UDRUGA LOVARI- ROMSKA KUĆA
-
Tradicijska (ruralna) gastronomija
Sažetak projekta
Romi vjeruju da je prva sarmava,dolma preuzeta od Roma u Armenij. Sastojala se od mesa zamotanog u lišće vinove loze. Nastavili su ju širiti dalje kao putnici. UNESCO je 2017. godine dolmu proglasio Azerbejdžanskom nematerijalnom kulturnom baštinom. Romi sarmavu spravljaju na poseban i jedinstven način od svih sarmi i dolma. U sarmavu ide najmanje četri vrste vrlo kvalitetnog mesa; teleći but, pureći file, pileći file, svinjski but, može se još dodati but od vepra, jelena, junetine,srne,janjetine, ovčetine, pačja prsa. Riža najbolja je dugog zrna jer ostaje zrnasta i lagana čak i nakon dugog kuhanja i idealna je za pripremu sarmave. Ljuta rog paprika tankog mesa, jako tanki i mali listovi kiselog zelja, luk žuti ili ljubičasti. Žuti luk i ljubičasti luk ima pikantnu notu, ali blažu aromu od žutog. Češnjak po mogućnosti „šarac”, ljuta tucana paprika,mljevena ljuta paprika, sol,papar, ljuta crvena svježa papričica/feferona, vezica peršinovoga lista, svinjska mast.