Objavljeno: 22. 09. 2021 - 1:43
Manifestacija “Vrijedne ruke žena u ruralnom prostoru Grada Zagreba”

ZAGREB – U subotu, 25. rujna 2021. na Europskom trgu u Zagrebu bit će održana manifestacija Vrijedne ruke žena u ruralnom prostoru Grada Zagreba, u sklopu projekta Ruralne Europljanke, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

 

Svečano otvorenje zakazano je za 11 sati uz prigodan program i panel na temu uvjeta života i rada žena u ruralnom prostoru u kojem će sudjelovati gospođa Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu; gospođa Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru; gospođa Jelena Đugum, ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva; gospođa Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo te četiri iznimne žene, vlasnice OPG-ova, gospođa Svetlana Bastalić, gospođa Renata Bedeković, gospođa Branka Kefeček i gospođa Ana Kovačić.

 

Svrha manifestacije je promocija i pružanje konkretne podrške ženama u ruralnim područjima u njihovom osobnom, ekonomskom i socijalnom razvoju u cilju osnaživanja njihova utjecaja na lokalnom i globalnom planu i pružanju novih mogućnosti ostanka i funkcioniranja na selu.

 

Žene značajno doprinose poljoprivrednoj proizvodnji, kako u osnovnom dijelu, tako i u dodatnim vrijednostima koje se tiču ostalih proizvoda i usluga (npr. prerada proizvoda, čuvanje tradicijske baštine, trženje, ugostiteljske i turističke usluge, računovodstveni poslovi, promotivne aktivnosti i sl.), a sve u cilju održivosti poljoprivrednog sektora i njihovih nositelja. Doprinos žena na selu često se podrazumijeva i nedovoljno vrednuje (tzv. nevidljivi rad) iz čega proizlaze mnoga neostvarena prava iz sektora radnih prava, socijalnih prava, imovinskih prava, ekonomske sigurnosti, zdravstvene zaštite i prava na obrazovanje.

 

Na manifestaciji će sudjelovati 20-ak predstavnica ruralnih žena koje su nominirane ili su pobijedile na Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu te predstavnice OPG-a Grada Zagreba i ostalih hrvatskih županija, koje će prezentirati svoje aktivnosti (proizvodnja tradicionalnih i eko proizvoda, izrada ručnih radova, suvenira, promocija turističkog proizvoda i sl.).

Ugledna hrvatska dizajnerica Mina Petra predstavit će svoju novu kolekciju Povežimo zeleno i plavo, a u zabavnom dijelu programa nastupit će klapa Stine.

  Vijesti - Sve