Objavljeno: 02. 06. 2022 - 2:07
Napustio nas je dr. sc. Eduard Kušen

IN MEMORIAM

dr. sc. Eduard Kušen

(1936. – 2022.)

Hrvatsku znanstvenu i stručnu turističku zajednicu teško je pogodila vijest o odlasku vrhunskoga stručnjaka i čovjeka dr. sc. Eduarda Kušena. Opisati život i djelo ovoga iznimnoga čovjeka, doktora tehničkih znanosti, nije lako. Većinu svoga radnog vijeka proveo je u Institutu za turizam u Zagrebu, sudjelujući u izradi brojnih studija i nizu znanstvenih projekata vezanih uz razvoj turizma. Njegov bogat opus broji više od sto znanstvenih i stručnih radova; jednu znanstvenu knjigu te poglavlja u pet knjiga. Sa svojim je znanstvenim i stručnim radovima sudjelovao na brojnim specijalističkim kongresima, u organizaciji kongresa i recenziranju članaka. Svoj izniman doprinos dao je oblikovanjem sustava turističkih atrakcija, ruralnom turizmu, tematskim turističkim rutama te ostalim posebnim oblicima turizma. Bio je čovjek koji je živio turizam i za turizam.

Bio je prvi znanstvenik koji je pisao o ruralnom turizmu te dugogodišnji suradnik Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ od koje je 2017. godine dobio i Nagradu za životno djelo za znanstveni i stručni doprinos u razvoju ruralnog turizma.

No osim znanstvenoj i stručnoj zajednici, nedostajat će i svim svojim prijateljima i poznanicima. Oni koji su ga poznavali pamtit će ga kao vedru i otvorenu osobu, čovjeka spremna pomoći i podijeliti svoje stručno znanje i životnu mudrost, pružiti podršku, istinskoga prijatelja.

Hvala mu što je svojim životom obogatio zajednicu!

Počivao u miru!

  Vijesti - Sve