Objavljeno: 08. 09. 2021 - 11:13
Potpisan Ugovor o financiranju projekta međunarodne suradnje “ZaŽene - povezane znanjem i iskustvom”

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" zastupana po predsjednici Dijani Katici potpisala je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ugovor o financiranju projekta međunarodne suradnje "ZaŽene - povezane znanjem i iskustvom".

Projektom "ZaŽene - povezane znanjem i iskustvom" koji će potrajati 12.mj., uključit će se i poticati žene u državama Jugoistočne Europe (Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Srbija) u sferi obrazovanja, učenja, zapošljavanja i poduzetništva što će u konačnici rezultirati revitalizaciji ruralnih područja. Potaknut će se međunarodna razvojna suradnja kako bi se osigurali uvjeti za dugoročni rast i razvoj te osnažile žene u preuzimanju odgovornosti za vlastiti napredak. Ovim projektom jačat će se društveni i gospodarski napredak partnerskih država, a i istovremeno nas samih.

Ciljane skupine projekta su prvenstveno žene u ruralnim područjima, svih dobnih skupina - 200 sudionica u tri države. One podrazumijevaju vlasnice obiteljskih poljoprivrednih gsopodarstava, obrta, mikro i malih poduzeća i voditeljice poljoprivrednih zadruga. Žene u ruralnim sredinama su nositeljice tzv. rada u neformalnoj ekonomiji, što je vidljivo kroz nemogućnost pravednog vrednovanja kroz plaćanje i ostvarenja ostalih radnih prava. Dodatna zahtjevnost harmoniziranja obiteljskog i kućanskog rada s "neformalnim" radom, čine prepreke osnaživanju žena u ekonomskom i socijalnom smislu. S druge strane, upravo zbog raznolikosti radnih obveza, žene pokazuju vještine vođenja i upravljanja koje se mogu primijeniti i u formalnoj ekonomiji. 

Projekt će biti financiran temeljem Javnog poziva MVEP-a za financiranje međunarodne suradnje organizacija civilnog društva.

  Vijesti - Sve