Objavljeno: 14. 06. 2021 - 3:00
Sunflower Award 2020. - Obilazak kandidata s područja Dubrovačko - neretvanske županije

Prijavljeni kandidati za Sunflower Award 2020 - Suncokret turizma Hrvatske s područja Dubrovačko - neretvanske županije su:

Obrt Bonaca - Vina Deak

Obrt Bonaca se primarno bavi pružanjem ugostiteljskih usluga vinarstvom i maslinarstvom. Cijeli posao se obavlja obiteljski (šesteročlana obitelj). U sklopu ponude turističkog smještaja obitelj Deak ima 31 bungalov/apartman u turističkom naselju Klek idealno za obiteljski tip turizma te Vilu Stolovi koja je luksuzno uređena sa svim popratnim sadržajima, a u sklopu koje se nalazi vinoteka i manji vinograd plavca malog. Na zemljištu od 22 ha podigli smo nasade vinograda, maslinika, šipaka, smokava te citrusa 2011. godine na području Kremene, Vinogorje Komarna, općina Slivno-Ravno. Zasadili smo Plavac mali i Pošip budući da su to autohtone sorte našeg kraja, kao i 1.500 stabala maslina hrvatskih sorti Oblica, Levantinka i Lastovka, te talijanske Leccino i Pendolino, od kojih radimo ekološka ekstradjevičanska sortna ulja. Vinogradi su smješteni na Južnim padinama odmah uz more s kojih se pruža jedinstven pogled. Vinarija Deak se nalazi u Opuzenu i potpuno je opremljena najsuvremenijom tehnologijom 2015. godine, a vina koja proizvodimo su: Pošip, Plavac mali, Rose i Prosek. Imamo dvije linije naših proizvoda pa je tako Ćaća moj brend za vrhunska, a Dida moj za kvalitetna vina (naziv smo dali u ime pokojnog djeda koji je započeo cijelu pricu i oduvijek htio imati vlastiti vinograd). Godišnji kapacitet proizvodnje je od 25.000 do 30.000 butelja.

Udruga Agroturizam Konavle - Proljeće u Konavlima

Konavle su idealno mjesto za aktivni odmor, rekreaciju i boravak u prirodi sa više od 100 km obilježenih biciklističkih staza i gotovo isto toliko obilježenih i markiranih pješačkih i planinarskih staza. Ako se k tome pridruži i ponuda pustolovnog turizma i brojni agroturistički sadržaji nameće se zaključak da je to zaista tako. Cilj manifestacije Proljeće u Konavlima je promovirati naš kraj kao destinaciju izvrsnosti u ruralnom turizmu koja je izrazito potencijalan za sve oblike aktivnog odmora kojima se posjetitelji mogu baviti u prirodi, stoga nastojimo da posjetitelji budu u mogućnosti upoznati se s brojnim aktivnostima odnosno sa širokom ponudom kompletnog ruralnog turizma na prostoru Konavala što uključuje i našu tradiciju, kulturnu i prirodnu baštinu. Program je prilagođen svim uzrastima, stranim i domaćim posjetiteljima različitih interesnih skupina. Velika pozornost pridaje se i ekologiji te osvješćivanje šire javnosti o ovom važnom elementu ukupne turističke ponude.

Vinarija Križ – OPG Čalić Marijeta - Pelješki varenik

Pelješki varenik je dragocjeni sirup koji se dobiva dugotrajnim iskuhavanjem mošta najkvalitetnijeg grožđa autohtone hrvatske sorte Plavac mali, ručno obrađivane u prekrasnom pelješkom krajoliku tradicionalnih terasa od suhozida. Boja mu varira od krvavo crvene do tamnog karamela, slatkog je voćnog okusa s notama meda i marsale. Od davnina je najvažniji sastojak specijaliteta poput pašticade (vrste kuhane govedine), “šporkih” makarula, začin salatama i “tajni” dodatak rižotima, brudetima, jelima od divljači i kolačima. Vinarija Križ uvjerena u ekonomski i kulturalni potencijal proizvoda za lokalnu zajednicu, nastoji oživjeti njegovu proizvodnju. Oni ulažu vrijeme i sredstva u povećanje proizvodnje, uvodeći sitne inovacije kako bi jamčili visoke standarde kvalitete, ostajući pritom vjerni tradicionalnom receptu.

OPG Seosko domaćinstvo Miletić - Where good food meets UNESCO protection

OPG Miletić je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se nalazi u Veloj Luci na otoku Korčuli. Glavna poljoprivredna grana kojom se OPG bavi je maslinarstvo i proizvodnja ulja. Nakon obnavljanja nekoliko zapuštenih i porušenih kamenih pojata, u starom obiteljskom masliniku, na lokaciji Stani, nedaleko od Vele Luke, obitelj Miletić se također počinje baviti i usluživanjem jela i pića na OPG-u te se za potrebe istog, bavi i proizvodnjom raznog povrća, te ribolovom. Na OPG-u Miletić, domaći i strani gosti, osim u aromama Korčulanskog maslinovog ulja, koje nosi oznaku izvornosti na razini EU, i u domaćoj hrani, mogu uživati i u trima stvarima koje je zaštitio UNESCO: nepreglednim suhozidnim terasama, stoljetnim maslinicima, te u izvornoj klapskoj pjesmi.

Mezzomondo - Obrt za turizam, ugostiteljstvo i dizajn - Tragovima prvog rimskog cara Augusta

Lastovo je otok u kojem legende postaju stvarnost. U vremena rimske vladavine nazivali su ga Augusta Insula, Carski otok. Sukladno raspoloživim resursima prirodnih i kulturoloških vrijednosti sažeti u legende koje su definirane običajima i tradicijom otočana, program objedinjuje sve sadržaje vezane na iste. U ranim jutarnjim satima hodanje starim stazama kojima su kročili tih davnih dana s magarcima u zoru na rad u polja. Kroz vizualni kontakt uz popratnu 'priču,doživljaj prostora i vremena u cijelosti uz važnost „buđenja“ osjetila spoja prostora i vremena. Prvi dio završava naobiteljskom domaćinstvu Podanje gdje se uz druženje s domaćinima zajednički pripremaju jela, kroz praksu i priču uči otradicionalnim receptima pripremanja, čuvanja i konzerviranja hrane i na kraju zajednički ručak uz stare pjesme „alacapella“. U večernjim satima druženje pokraj rimskih iskopina kroz kostimizirani perfomans u kojem sudjeluju gosti i lokalno stanovništvo, doživljaj života. Degustacijom lokalnih proizvoda uz razne igre s nagradama i glazbu domaćih klapa.

UO. Konoba Mate - Konoba Mate

Konoba Mate je obiteljska konoba otvorena 2000., i danas o njoj brine već druga generacija obitelji Farac. Koncept konobe je zasnovan na apsolutnom poštivanju lokaliteta na kojem se nalazi. Gastronomski bogatu tradiciju i običaje interpretiramo kroz ponudu lokalnih, tradicionalnih jela i slastica, no na drugačiji i inovativan način, uzimajući tehnologije pripreme iz moderne gastronomije, ali zadržavajući naslijeđe na koje smo ponosni i koje s pažnjom i brižljivo njegujemo. Obitelj Farac kroz svoju konobu nudi hranu pripravljenu od svježih, lokalno uzgojenih namirnica i tako gostima iz Hrvatske, Europe i svijeta nastoji predstaviti otok i otočki život kroz izvorne, autentične i autohtone proizvode. Na svojem gospodarstvu proizvodimo i uzgajamo većinu hrane i na taj način postajemo samoodrživi i dugotrajno orijentirani samodostatnosti. Približavanjem okusa i mirisa kroz otočki pršut, kozji sir, tradicionalnu rozatu, dalmatinsku pašticadu, kadulju, mravinac, anižu i ostale blagodati koje nam priroda i blaga otočka klima, uz našu malu pomoć, daruje, gosti zapravo i nemaju puno izbora nego se vraćati svake godine nanovo, što već dva desetljeća ustrajno i rade.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

20210606 144431
20210606 154840
20210606 154845
P1010814
20210606 154921
Whatsapp image 2021-06-10 at 08.14.03 (3)
P1010845
Whatsapp image 2021-06-10 at 08.14.06 (2)
Whatsapp image 2021-06-10 at 08.16.55 (2)
P1010892
  Vijesti - Sve