Objavljeno: 29. 03. 2021 - 11:37
Sunflower Award 2020. - Obilazak kandidata s područja Osječko-baranjske županije

Prijavljeni kandidati za Sunflower Award 2020 - Suncokret turizma Hrvatske s područja Osječko - baranjske županije su: 

Kuća za odmor Fisherman

U ponudi imamo kuću za odmor u srcu Kopačkog rita. Nudimo smještaj za sedam osoba. Kuća je samostojeća na rukavcu stare Drave. Uz kuću se nalazi okućnica sa parkingom, sojenica sa kuhinjom i roštiljem. U ponudi imamo čamac i kanu na električni pogon. Pecanje je gotovo iz dnevne sobe jer voda je u dvorištu. Nudimo bicikle radi lakšeg obilaska Kopačkog rita. Sauna je u sklopu objekta. I naravno ono što je najvažnije nudimo mir i tišinu uz zvukove prirode. Radimo pet godina i svake godine smo imali sve veći boj gostiju, ali naravno ove godine Covid 19 je sve pokvario. Gosti su uglavnom stranci koji su prepoznali ljepote Baranje, ali svakao i naš objekt jer nam se rado vraćaju.

Villa Katarina

Villa Katarina smještena je na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Aljmašu. U sklopu objekta nalaze se apartmani smješteni uz voćnjak marelica s čijeg se ruba na najvišoj točci pruža veličanstven pogled na Dunav i na krajolik erdutskog vinogorja, a sama kuća je smještena na brdu bez susjednih kuća u okolici. Selo Aljmaš poznato je po atraktivnim vikend naseljima, seoskom, lovnom i ribolovnom turizmu. Naziv Aljmaš dolazi od mađarske riječi alma=jabuka. U našoj ponudi nudimo i team building izeti,riječna tura,ribolov,safari vinska tura,traženje zlata,izleti na konjima,conoeing,gledanje ptica,quad ture,biciklizam te tri bazena za opuštanje uz najlijepši pogled sa vidikovca na rijeku Dunav itd. 

Kuća dida Tunje Đakovo

U srži poslovanja restorana ''Kuća dida Tunje'' iz Đakova je promocija tradicionalne i autohtone kuhinje. Svakodnevno nude dnevna jela, koja se baziraju na posebnim slavonskim receptima. Tradicionalna riblja jela (šaran na rašljama, fiš paprikaš, potkove šarana…) i jela vezana uz godišnja doba, primjerice u jesenskom periodu, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ponuda se također bazira na domaćim suhomesnatim proizvodima, domaćim ajvarom, pekmezom i soku, te na domaćim kolačima, štrudlama a posebno su ponosni na svoje salenjake. Prvenstveno se radi s namirnicama koje sami proizvode na svom imanju kao i visoko kvalitetnim namirnicama kojima obiluje naša Slavonija. U svom restoranu organiziraju događanja kao što su Advent kod Tunje, grahijade, čobanijade i fišijade. Unutrašnji dio restorana odlikuje moderno uređenim ambijentom, idealan je za uživanje s obitelji, prijateljima i poslovnim partnerima, vanjski dio restorana krasi prekrasna zatvorena terasa uređena u posebnom rustikalnom stilu, te otvoreni dio terase koja gostima pruža privatnost i uživanje u dobroj hrani, dok je za djecu priređen poseban menu i posebno mjesto za igranje.

Krčma Kovač čarda

Kovač čarda osnovana je 1991. godine, oživjela je ponovo 1998. godine. Od tada djeluje kao riblji restoran. Nudi slatkovodne riblje specijalitete, roštilj i mesna jela. Nalazi se na odličnoj lokaciji, glavnoj cesti prema Zmajevcu. Od samog početka privlači domaće i strane goste. Najviše stranih gostiju ima iz Republike Mađarske. Najveća privlačnost gostiju je kvaliteta i kvantiteta jela. Budući da se Suza nalazi u Baranji gdje je većinsko stanovništvo mađarske nacionalne manjine, kroz svoju tradicijsku gastronomiju predstavljaju ujedno i tradicionalnu kulturnu baštinu Mađara i gastronomska ponuda se priprema na domaći način. Uz objekt nalaze se dva velika parkirališta i dječje igralište za najmlađe. U restoranu zaposleno je 11 domaćih djelatnika.

Restoran Citadela

Restoran Citadela otvoren je davne 1978. godine u malom baranjskom selu Vardarac. Vardarac je smješten nedaleko od Osijeka i Kopačkog rita. U samim počecima poslovanja restoran je brojao svega tridesetak sjedećih mjesta, no s godinama ulaganja i truda taj broj je drastično narastao te danas broji preko dvijesto pedeset sjedećih mjesta koja uključuju tri unutarnje sale, zatvorenu terasu te otvorenu sjenicu. Kroz sve godine rada restorana uložen je trud kako bi se održala autohtona tradicija kako u vidu uređenja interijera i eksterijera, tako i u gastronomskoj ponudi tradicionalnih baranjskih jela. Sva jela su pripremljena s domaćim baranjskim sastojcima. Restoran je od samog otvorenja u vlasništvu obitelji Lazar te je trenutno pod vodstvom treće generacije obitelji Lazar.

Podrum vinarije Josić

Osječka obitelj Josić 1999. godine odlučuje kupiti stari vinski podrum iz 1935. godine. Obnavljaju ga, opremaju suvremenom tehnologijom i restauriraju, poštujući pritom originalan tradicionalni izgled. Istovremeno s podrumom, obitelj kupuje i oko 1,6 hektara starih nasada loze. Restoran i vinarija smješteni su u ambijentu takozvanog surduka, u idiličnom baranjskom selu Zmajevac. Surduk je turski naziv za karakterističan usjek u brdu s vinskim podrumima tzv. gatorima, koji su ukopani u zemlju, a u kojima je temperatura u svako doba godine između, za vino idealnih, 12 i 15 stupnjeva celzijusa. Surduk se danas smatra jednim od istaknutijih izvornih kulturno–povijesnih bogatstava ovog dijela Baranje. Kvalitetna vina Josić nastaju od autentičnih baranjskih sorti koje sazrijevaju u drevnim vinogradima na Banovoj kosi. Restoran i kušaonica vina uređeni su u eklektičkom stilu koji promišljeno objedinjuje tradicionalne i rustikalne elemente sa suvremenim dizajnom. Baranja se nalazi na udaljenosti 220-320km od četiri metropole (Zagreb, Budimpešta, Sarajevo i Beograd). Omeđena je Dravom, Dunavom i državnom granicom s Mađarskom. Destinacija je dobro prometno povezana i u nju se može doći automobilom i to državnom cestom D7 iz pravca Mađarske ili iz pravca Osijeka, brodom (luka u Batini), vlakom, autobusom, a prednost je i blizina Zračne luke Osijek.

Vinarija Feravino

Vinski turizam je aktivnost koja objedinjuje proizvodnju i prodaju vina s turizmom. Vino, vinarske regije i proizvođači vina glavni su elementi vinskog turizma, a uspješan doživljaj koji nudi ta vrsta turizma ovisi podjednako o gledištima vinara o turističkim posjetima koliko i o kvaliteti vina i regionalnim atrakcijama. Jednako tako vinarija FeraVino svojim gostima nudi mogućnost degustiranja vina u Starom podrumu i vinoteci te pruža ostale ugostiteljske usluge, kao što su obilazak vinarije FeraVino uz stručnu pratnju enologa ili stručne osobe, usluga degustacije vina u Starom podrumu, usluga pripreme i posluživanja hrane i pića, škola za vinoljupce, obilazak vinske ceste – vinograda, prodaja vina…

Majstorski kovački obrt ''Vinković''

Đakovčanin Franjo Vinković, u šali kaže, kako se bavi drugim najstarijim zanatom na svijetu; u Hrvatskoj ima samo sedam kolega, a bez njega ne mogu ni biskupi ni Ministarstvo kulture. U kovačnici Franje Vinkovića iz Đakova radi se bez prestanka. Iako ih je u Hrvatskoj ukupno sedam, ovaj kovački obrt jedini ima status umjetničkog s dozvolom Ministarstva kulture. Radi na kulturno-povijesnim građevinama, spomenicima, crkvama… Franjo je stalni sudionik događanja u organizaciji Grada Đakova i Turističke zajednice grada Đakova te je uvijek ''as iz rukava'' prilikom predstavljanja destinacije na sajmovima i posebnim prezentacijama. Franjo je u svojoj radionici do sada primio domaće i svjetski poznate novinare i medije (Kina, Japan, Rusija, Francuska, SAD…), primjerice francuski časopis Le Figaro je pisao o Franji, ali i turističke grupe koje iskazuju veliki interes za sudjelovanjem na prezentaciji kovanja na tradicionalan način. U 27 godina Franjine kovačije između njegovog čekića i nakovnja u vlastitoj radionici u dvorištu obiteljske kuće u Zvečaju, koja odiše dahom kovačnica prošlih vremena, iskovano je mnogo toga, pa i ono što prosječan čovjek ne misli da bi jedan tako grub posao mogao iznjedriti a na Vama je da posjetite Franju i osobno se uvjerite.

Zelene staze Dunava i Drave

Projektno područje Zelenih staza Dunava i Drave dio je kontinentalnog područja Republike Hrvatske. Općina Erdut i Grad Belišće smješteni su u Osječko - baranjskoj županiji. Prirodno naslijeđe i bogatstvo vode Dunava i Drave, šume i šumsko područje, bogat i očuvan sustav biljnih i životinjskih zajednica, zaštićena područja prirode, kulturna, povijesna, religijska i arheološka baštine je ono što područje čini specifičnim. Kako bi se područje sačuvalo od daljih negativnih antropogenih utjecaja višestruko je zaštićeno u okviru Zaštićenog krajobraza Erdut kao važnog prirodnog predjela velike krajobrazne vrijednosti sa jedinstvenim obilježjima lesnih padina prema Dunavu, Regionalnog parka Mura-Drava koji se proteže duž vodotoka kroz pet županija-od Međimurja, sve do ušća Drave u Dunav kod Aljmaša i područjem ekološke mreže Natura 2000 u svojstvu međunarodno važnog područja za ptice, divlje svojte i stanišne tipove, te otuda predstavlja resurs koji se može staviti u funkciju turizma i turističkog razvoja.

Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo - slavonski mak

''Slavonski mak'' je projekt Učeničke zadruge Strossmayer, koja djeluje u sklopu Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo. Učenici su projektom pokazali kako se povezuju suvremeni trendovi, tradicija i obrtnička zanimanja, projektom su povezali ekologiju i zaštitu na radu s kulturno-povijesnom baštinom, unaprijedili su osjećaj za očuvanje običaja i tradicije te otkrili načine praćenja povijesti i tradicije kraja te sve povezali s turističkom promocijom destinacije. Izrađene su keramičke posudice u obliku maka, tacnice na kojima se poslužuju kuglice od maka, nakit u obliku maka, dekupaž s motivima maka na drvenim kutijicama i veliki cvjetovi maka od papira. Projekt ''Slavonski mak'' osigurao je Učeničkoj zadruzi Strossmayer plasman na 31. Smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske u 2019. godini. Ono što je posebno u svim projektima Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo jest da su oni istraživački te spajaju strukovna zanimanja sa povijesnim činjenicama o destinaciji te na novi i inovativan način stvaraju novi turistički proizvod. Uspješan spoj strukovnih zanimanja te povijesnih i kulturnih činjenica o Gradu Đakovu očituje se u projektima: Znameniti Đakovčani – Jakob i Sofia Haibel (Haiblove praline), „Sjeti se Slavonijeˮ, Voltolinijevim stopama, Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine…kojima se povijesne i kulturne činjenice o Gradu ekonomski valoriziraju u turističke svrhe kao gotov proizvod.

Tradicijska kuća "SODAROVA KUĆA"

Tradicionalno seljačko domaćinstvo, koje pruža ugostiteljsku uslugu, uređeno sa smještajnim kapaciteteom (usluge smještaja u apartmanu). prostrano dvorište sa izožbenim tradicijskim eksponatima kao što su: očuvana, slavonska seoska kola i saonice koje se zimi voze seoskim lenijama. Sodarova kuća izgrađena je davne 1920. godine, a svojim tradicijskim izgledom trebala bi postati ruralno turističko odredište. Nadstrešnice, spremišta za sijeno, krušna peć, stari štagalj pretvoren u malu dvoranu za druženje, te staja za konje, glavni su elementi Sodareve kuće. Programske aktivnosti projekta su poboljšanje usluga smještajnih kapaciteta, ugostiteljske ponude, proizvodnje domaćih proizvoda na imanju te prezentacije običaja i života na selu.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Whatsapp image 2021-03-29 at 07.49.15 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.49.15 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.49.15 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.49.15
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.49.16 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.49.16 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.49.16 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.49.16
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.49.17 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.49.17 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.49.17 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.49.17 (4)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.49.17
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.49.18
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.39.42 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.39.42
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.39.43 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.39.43 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.39.43 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.39.43
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.39.44 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.39.44 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.39.44 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.41.38 (5)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.41.38
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.41.39 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.41.39 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.41.39 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.41.39 (4)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.41.39
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.50.33 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.50.33 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.50.33 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.50.33 (4)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.50.33 (5)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.50.29 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.50.29 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.50.29
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.50.30 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.50.30 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.50.30 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.48.10 (4)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.48.10
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.48.11 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.48.11 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.48.11 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.48.11
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.48.18 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.48.18
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.48.19 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.48.19 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.48.09 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.48.09 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.48.09
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.48.10 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.48.10 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.34.55 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.34.55 (4)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.34.55 (5)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.34.55
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.34.56 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.34.56 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.34.56 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.34.56
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.34.57 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.34.57 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.34.57 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.34.57 (4)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.34.54 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.34.54 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.34.54
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.42.39 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.42.39 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.42.39 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.42.39 (4)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.42.39
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.42.40 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.42.40 (4)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.42.40 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.42.40 (5)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.42.40 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.42.40
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.44.31 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.44.31 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.44.31 (4)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.44.31 (5)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.44.31 (6)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.44.31
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.44.32 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.44.32 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.44.32 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.44.32 (4)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.44.32
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.36.36 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.36.36
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.36.37 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.36.37 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.36.37 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.36.37 (4)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.36.37
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.36.38 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.36.38 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.36.38 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.36.38 (4)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.36.38 (5)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.46.11 (4)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.46.11 (5)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.46.11
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.46.12 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.46.12 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.46.12 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.46.12 (4)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.46.12 (5)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.46.12
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.46.13 (1)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.46.13 (2)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.46.13 (3)
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.46.13
Whatsapp image 2021-03-29 at 07.46.13 (4)
  Vijesti - Sve