O projektu

Dunav ujedinjuje povijest Europe. Čovječanstvo je Dunav od samog početka koristilo kao obećavajuće mjesto za život i poslovanje. Prva naselja sežu do 40.000 godina prije Krista (Schwäbische Alb), kameno doba (Lepinski Vir 5.000 godina prije Krista) i vučedolska kultura (3.000 pne). Između 2. i 4. stoljeća prije Krista, Dunav je bio političko i administrativno središte Rimskog carstva. Do uvođenja željeznica, Dunav je pružao potrebne mogućnosti prijevoza u središnjem i jugoistočnom dijelu Europe, čineći je jednom od važnijih trgovačkih ruta. Prepoznajući golemu kulturnu i prirodnu baštinu Podunavlja, cilj projekta je podržati održivi turizam u Podunavlju primjenom inovativnih koncepata promocije (novih narativa) i alata za održivo upravljanje mobilnošću.

(1) Novi narativi predstavljaju holistički pristup dopuštajući posjetiteljima da baštinu regije doživljavaju kao jedan entitet prijenosa vrijednosti i osjećaja. Namijenjeni su povezivanju priča o pojedinim destinacijama i tematski usmjerenih ruta, poput dijelova velike slagalice, pružajući posjetitelju širu sliku o područjima kroz koja seže Dunav.


(2) Usluge održive mobilnosti pružaju fizičku vezu između odredišta omogućavajući posjetiteljima održivo putovanje i pritom ograničava negativne posljedice većeg broja posjetitelja. Novi narativi u kombinaciji s održivim putovanjima učinit će da ljudi koji posjećuju Podunavlje dožive iskustvo kroz niz različitih dimenzija, pogotovo kulturnu i prirodnu baštinu na drugačiji, ponekad sporiji, ali u mnogim slučajevima intenzivniji način, približavajući se lokalnom stanovništvu. Kako bi uspješno ispunio svoj cilj, pristup projekta snažno se fokusira na kapitaliziranje i korištenje postojećih znanja u upravljanju održivom mobilnošću i inovativnom promicanju turizma na Podunavskim kulturnim rutama i mrežama.

Više o projektu možete pronaći na glavnoj web stranici putem OVE POVEZNICE

  Projekti - Sve