Danas u Supetru počinje dvodnevno događanje ČUVAR TRADICIJE - od brodice do stola: Okusi i priče Jadrana
Nakon prošlogodišnjeg izdanja istoimene brošure, najavljujemo nastavak projekta s dvodnevnim događanjem pod nazivom „ČUVAR TRADICIJE – od brodice do stola: Okusi i priče Jadrana“, koje će se održati na otoku Braču, u Supetru i Sumartinu od 23. do 24. listopada 2025. godine.
Ovo događanje osmišljeno je s ciljem naglašavanja neraskidive veze između pomorske/maritimne tradicije i autohtone gastronomije Jadrana. Projekt nadilazi puki prijenos znanja, teži da bude iskustveno uranjanje u autentični jadranski način života, prožeto emocijama, pričama i jedinstvenim doživljajima.
Događanje će sudionicima pružiti bogato iskustvo koje predstavlja dio bogate kulturne baštine i priča Jadrana, s posebnim fokusom na "putovanje" ribe i morskih plodova – od brodice do stola. Bit će to prezentacija lokalnih okusa, tradicionalnih vještina i priča koje su oblikovale otoke.
Ciljevi projekta:
- Istaknuti važnost očuvanja nematerijalne i materijalne kulturne baštine Jadrana.
- Povezivanje tradicije i gastronomije uz priču kako je stoljetna pomorska tradicija utjecala na gastronomiju otoka.
- Autentičan doživljaj za sudionike za izravno „uranjanje“ u jadranski način života kroz priče i okuse.
Organizator je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, a partneri su Tuistička zajednica Grada Supetra, Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Brač“, Turistička zajednica Općine Selca, Klub za športski ribolov na moru „Arbun“ iz Supetra i Narodna knjižnica Supetar.
Događanje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.
PROGRAM:
PETAK – 24.10.2025. - Galerija „Ivan Rendić“, Supetar
10.15 – Otvaranje konferencije i pozdravne riječi
10.30 – Jedan na jedan: predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" Dijana Katica i direktorica Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije Ivana Vladović,
11.00 – Panel srasprava: Od mora do stola – primjeri uspješnih praksi
Panelisti:
Martina Rendić, TZG Supetra
Dino Šeparović, vlasnik konobe KALA u Supetru, Michelinova preporuka već treću godinu
Sanja Nejašmić, ravnateljica OŠ Vladimir Nazor, Postira
Moderatorica: Jasna Damjanović
12.00 – Stanka za osvježenje
12.15 – Vanja Purić (voditelj LAGUR-a Brač), prezentacija natječaja i FOR FLAG festivala
12.30 – Kratke prezentacije nositelja oznake HOP s otoka Brača i Hvara (Brač: Turistička zajednica opcine Postira, OPG Tonči Marčić, Bol, Kameni otok, Dol, Hvar: Antun Stančić, Berislava Ćurčin)
13.00 – Panel rasprava: Ribarski muzeji i interpretacijski centri u okvirima turizma i moderne gastronomije
Panelisti:
Nikolina Tonšić, direktorica TZO Selca (Kuća o pet dolori)
Ljubomir Radić, ravnatelj Pomorskog muzeja u Splitu
Margarita Šimat, ravnateljica Centra za kulturu Milna i Interpretacijskog centra maritimne baštine Milne
Moderatorica: Dijana Katica
14.00 - Ručak – Konoba Vinotoka
SUBOTA – 25. listopada 2025. – Klupske prostorije KŠR Arbun, Supetar
10.30 – Kuharske radionice za mlade - priprema marinade, savura, komiške pogače i sl.
12.30 – Ručak u klupskim prostorijama KŠR Arbuna
13.00 – Polazak autobusima prema Sumartinu
14.00 - Obilazak Interpretacijskog centra ribarstva Mario Puratić „Kuća o' 5 dolori“ u Sumartinu
