Objavljeno: 24. 10. 2025 - 5:06
Danas u Supetru počinje dvodnevno događanje ČUVAR TRADICIJE - od brodice do stola: Okusi i priče Jadrana

Nakon prošlogodišnjeg izdanja istoimene brošure, najavljujemo nastavak projekta s dvodnevnim događanjem pod nazivom „ČUVAR TRADICIJE – od brodice do stola: Okusi i priče Jadrana“, koje će se održati na otoku Braču, u Supetru i Sumartinu od 23. do 24. listopada 2025. godine.

Ovo događanje osmišljeno je s ciljem naglašavanja neraskidive veze između pomorske/maritimne tradicije i autohtone gastronomije Jadrana. Projekt nadilazi puki prijenos znanja, teži da bude iskustveno uranjanje u autentični jadranski način života, prožeto emocijama, pričama i jedinstvenim doživljajima.

Događanje će sudionicima pružiti bogato iskustvo koje predstavlja dio bogate kulturne baštine i priča Jadrana, s posebnim fokusom na "putovanje" ribe i morskih plodova – od brodice do stola. Bit će to prezentacija lokalnih okusa, tradicionalnih vještina i priča koje su oblikovale otoke.

Ciljevi projekta:

- Istaknuti važnost očuvanja nematerijalne i materijalne kulturne baštine Jadrana.

- Povezivanje tradicije i gastronomije uz priču kako je stoljetna pomorska tradicija utjecala na gastronomiju otoka.

- Autentičan doživljaj za sudionike za izravno „uranjanje“ u jadranski način života kroz priče i okuse.

Organizator je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, a partneri su Tuistička zajednica Grada Supetra, Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Brač“, Turistička zajednica Općine Selca, Klub za športski ribolov na moru „Arbun“ iz Supetra i Narodna knjižnica Supetar.

Događanje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

 

PROGRAM:

PETAK – 24.10.2025.  - Galerija „Ivan Rendić“, Supetar

10.15 – Otvaranje konferencije i pozdravne riječi

10.30 – Jedan na jedan: predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" Dijana Katica i direktorica Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije  Ivana Vladović,

11.00 – Panel srasprava: Od mora do stola – primjeri uspješnih praksi 

Panelisti:

Martina Rendić, TZG Supetra

Dino Šeparović, vlasnik konobe KALA u Supetru, Michelinova preporuka već treću godinu

Sanja Nejašmić, ravnateljica OŠ Vladimir Nazor, Postira

Moderatorica: Jasna Damjanović

12.00 – Stanka za osvježenje

12.15 – Vanja Purić (voditelj LAGUR-a Brač), prezentacija natječaja i FOR FLAG festivala

12.30  – Kratke prezentacije nositelja oznake HOP s otoka Brača i Hvara (Brač: Turistička zajednica opcine Postira, OPG Tonči Marčić, Bol, Kameni otok, Dol, Hvar: Antun Stančić, Berislava Ćurčin)

13.00 – Panel rasprava: Ribarski muzeji i interpretacijski centri u okvirima turizma i moderne gastronomije 

Panelisti:

Nikolina Tonšić, direktorica TZO Selca (Kuća o pet dolori)

Ljubomir Radić, ravnatelj Pomorskog muzeja u Splitu

Margarita Šimat, ravnateljica Centra za kulturu Milna i Interpretacijskog centra maritimne baštine Milne

Moderatorica: Dijana Katica

14.00 - Ručak – Konoba Vinotoka

SUBOTA – 25. listopada 2025. – Klupske prostorije KŠR Arbun, Supetar

10.30 – Kuharske radionice za mlade - priprema marinade, savura, komiške pogače i sl.

12.30 – Ručak u klupskim prostorijama KŠR Arbuna

13.00 – Polazak autobusima prema Sumartinu

14.00 - Obilazak Interpretacijskog centra ribarstva Mario Puratić „Kuća o' 5 dolori“ u Sumartinu 

  Vijesti - Sve