Objavljeno: 24. 10. 2025 - 4:08
Hrvatski otočni proizvod kao čuvar tradicije

U okviru dvodnevnog događanja pod nazivom „ČUVAR TRADICIJE – od brodice do stola: Okusi i priče Jadrana“, koje je danas započelo u Supetru na otoku Braču predstavljena je nekolicina nositelja oznake Hrvatski otočni proizvod - Turistička zajednica općine Postira, OPG Tonči Marčić iz Bola, Kameni otok iz Dola i OPG Stančić iz hvarskog Dola. 

Oznaka "Hrvatski otočni proizvod" (HOP) nije samo znak kvalitete, već ključni projekt za očuvanje hrvatske otočne tradicije i identiteta istaknuto je na današnjem događanju. Program ciljano potiče proizvodnju izvornih proizvoda, od gastronomije do rukotvorina, koristeći lokalne sirovine i tradicionalne metode izrade. Kroz HOP, vrijednost dobivaju i nematerijalna dobra poput klapske pjesme i starih vještina, osiguravajući da se kulturna baština nastavi prenositi. Kupnja ovih proizvoda izravno podržava male otočne proizvođače, ekonomski jačajući otoke i sprječavajući izumiranje autohtonih obrta i znanja. Tako oznaka HOP postaje jamstvo da se iza svakog proizvoda krije priča, povijest i održiv opstanak otočnog načina života.

Sudionici današnjeg stručnog događanja ispričali su nam svoje priče te predstavili projekte i proizvode koji nose marketinšku oznaku Hrvatski otočni proizvod. Zanimljiva je činjenica kako je većina danas predstavljenih prozvoda i usluga i dobitnik nagrade SUNCOKRET ruralnoga turizma - The Sunflower Award. 

Turistička zajednica Općine Postira nositelj je dvije oznake Hrvatski otočni proizvod za manifestacije koje je predstavila direktorica TZ Ivana Jelinić. Jedna se odnosi na nematerijalno dobro, manifestaciju "Mala noćna regata". Ova dugogodišnja postirska tradicija održava se uz zvuke Mozartove "Male noćne muzike" u idiličnom ambijentu, a organizira ju TZ Općine Postira s otoka Brača. Drugu oznaku nosi Svjetsko prvenstvo u branju maslina koje je jedinstveni događaj u svijetu koji se održava u Postirama od 2017. godine. Manifestacija je to koja se održava u listopadu s ciljem promidžbe maslinarstva i svime što se veže uz njega. Zajedničkim snagama organiziraju je Turistička zajednica općine Postira, Poljoprivredna zadruga Postira, Općina Postira i Aldura sport d.o.o. Događaj je ima za cilj promociju Postira kao maslinarske destinacije koja proizvodi u potpunosti prirodno, zdravo i visokokvalitetno maslinovo ulje poštujući stoljetnu tradiciju i visoke standarde kvalitete, osiguravajući time autentičan doživljaj turista i zdrav i ugodan život mještana. Po postirski rečeno, kod nas turizam i poljoprivreda idu ”šotobraco”. Reprezentacijski timovi zemalja sudionica broje četiri člana (dva ženska člana i dva muška člana), a kategorije u kojima odmjeravaju snage su ručno branje i kviz o maslinarstvu. Osim natjecateljskog dijela, kroz sve dane održavanja prvenstva organiziraju se degustacije, izleti i zabavne večeri, kako bi se na najbolji način doživjela Postira, etno eko selo Dol, ali i sam otok Brač. Postira su do sada ugostila reprezentacije iz svih dijelova svijeta, a njihove uspomene postaju nezaboravne.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Tonči Marčić iz Bola na otoku Braču s ljubavlju njeguje pčelarstvo i maslinarstvo, stvarajući proizvode vrhunske kvalitete – domaći med, pčelinje proizvode i ekstra djevičansko maslinovo ulje. "Spoj tradicije, suvremenih trendova i strasti prema prirodi odražava se u svakom našem proizvodu, donoseći na vaš stol autentične okuse Brača" istaknula je Sandra Marčić navodeći kako je strast prema pčelarstvu počela kad joj je suprug za rođendan poklonio košnicu. HOP oznaku ima i kozmetička krema s pčelinjim otrovom i bušinom dva prirodna sastojka poznata po svojim blagotvornim učincima na kožu (pčelinji otrov sadrži melitin, koji ima snažna antiupalna svojstva i potiče proizvodnju kolagena, čime može pomoći u smanjenju bure, poboljšanju elastičnosti kože i ublažavanju upala kod akni ili ekcema, a bušin je mediteranska biljka bogata polifenolima – moćnim antioksidansima koji štite kožu od slobodnih radikala, pomažu u detoksikaciji i umiruju nadraženu kožu. Također ima antibakterijska, antivirusna i regenerativna svojstva).

U klesarskom obrtu "Kameni otok" od kamena stvaraju nakit i predivne uporabne predmete. Organiziraju i radionice "Journey Through Stone" na kojima, prvenstveno budućim generacijama, prenose znanje i ljubav prema biračkom kamenu i čuvaju vještinu od zaborava. Vlasnica obrta Željka Frančeski predstavila je rad obrta i opisala radionice koje organiziraju i koje, ovisno o interesu i raspoloživom vremenu, traju od dva do gotovo pet sati. 

OPG Katija Stančić iz Dola na otoku Hvaru predstavio je suprug Antun navodeći kako je njihov OPG uključen u projekt Hrvatski otočni proizvod gotovo dvadeset godina pa imaju trinaest proizvoda njihovog rada koji nose HOP oznaku. Gospodarstvo ima 300 stabala maslina i 4 hektara vinove loze, a na gospodarstvu imaju koze i ovce. Označeni proizvodi su proizvod našeg rada. Njihovi proizvodi koji su HOP oznaku dobili zbog kvalitete i izvornosti su bijelo vino bogdanuša napravljeno od autohtone hvarske sorte, crno vino plavac mali, desertno vino prošek, marmalada od smokava, suhe smokve, ušećereni bademi, sir u maslinovom ulju s dodatkom aromatskog bilja, rakija i brašno od rogača, masline u salamuri i extra djevičansko maslinovo ulje. 

Berislava Ćurčin iz Starog Grada na otoku Hvaru ispričala je kako je čak 48 njihovih proizvoda dugo godina nosila HOP oznaku. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo "Nikša Ćurčin" nastalo je tako što je Berislava prenijela stečeno iskustvo i znanje u proizvodnji tradicijskih mediteranskih delicija i kozmetike na svoju djecu. Opremila im je laboratorij kako bi nastavili obiteljsku tradiciju, ostali na otoku i proširivali ponudu otočnih proizvoda. Podloga im je vlastito maslinovo ulje uz dodatak eteričnih ulja, a proizvode ekstra djevičansko maslinovo ulje, ušećerene korice grejpa , sapun lavanda (čokolada/kava), melem (lavanda/neven), hidrolat origano/lovor, eterično ulje lovora.

Organizator današnjeg stručnog događanja "ČUVAR tradicije - od brodice do stola" je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, a partneri su Tuistička zajednica Grada Supetra, Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Brač“, Turistička zajednica Općine Selca, Klub za športski ribolov na moru „Arbun“ iz Supetra i Narodna knjižnica Supetar.

Događanje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. 

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

1000046892
1000046894
1000046897
1000046899
1000046902
1000046904
1000046911
1000046913
1000046916
1000046922
1000046918
1000046816
1000046927
1000046931
1000046887
1000046889
1000046891
1000046886
1000046896
1000046893
1000046900
1000046905
1000046906
1000046907
1000046909
1000046912
1000046914
1000046919
1000046920
1000046923
1000046924
1000046925
1000046926
1000046910
1000046901
1000046888
1000047288
1000047334
1000047215
  Vijesti - Sve