Objavljeno: 23. 11. 2020 - 12:19
Sunflower Award 2020. Obilazak kandidata s područja Zadarske županije

Nagrada „SUNCOKRET ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ dodjeljuje se u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Tradicijska (ruralna) domaćinstva, Tradicijska (ruralna) gastronomija, Vinski turizam, Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, Ruralno turistički projekti i Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka: “Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla“, „Zaštićena oznaka izvornosti“, „Zajamčeno tradicionalni specijalitet“, „Eko proizvod“, „Hrvatski otočni proizvod“ i druge marketinške oznake. Projekt se dosada održavao pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i uz potporu Hrvatske turističke zajednice, ali i drugih resora i institucija.

Prijavljeni kandidati s područja Zadarske županije su: 

OPG Žampera - Sinergija otočne gastronomije i robinzonskog odmora 
Obitelj Žampera vodi poljoprivredno obiteljsko gospodarstvo u Žmanu na Dugom otoku. Težište poslovanja je proizvodnja kozjeg sira i maslinovog ulja, a njihovi proizvodi nose certifikate koji potvrđuju prirodnu i ekološki prihvatljivu obradu i proizvodnju. Prirodan i čist okoliš i blaga klima pridonose ponudi proizvoda najbolje kakvoće. Kušajte kozji sir i maslinovo ulje i sami se uvjerite da je njihov prirodni okus neponovljiv! 
Kandidirani su u kategoriji "Turistička seljačka gospodarstva"

RAJNA, ugostiteljski obrt i turistička agencija - Gdje planine ljube more
Uz usluge smještaja i domaće gastronomije od čega su najpoznatiji domaći pršut, domaći kozji sir, domaći velebitski kruh pečen u krušnoj peći, rakije i likeri od velebitskog bilja te domaći med s velebitskih pašnjaka, RAJNA nudi i brojne druge aktivnosti koje uključuju jeep safari, planinarenje, brdsko bicikliranje i kajakarenje na Zrmanji. Zbog jedinstvene ljepote iskonske prirode u okolici Starigrada-Paklenice, mnoge su lokacije poslužile kao kulise Američkog Divljeg zapada u filmovima o vrlo popularnom Indijanskom poglavici – Winnetouu. Ovaj književni, a potom i filmski lik, junak romana Karla Maya, i danas je razlog i povod okupljanja mnogobrojnih ljubitelja Winnetoua i njegovih prijatelja junaka kao i ljubitelja priča s Divljeg zapada. Jedinstvena avantura Velebit foto safari koju organizira agencija, terencima posjetitelje vodi do najljepših lokacija Velebita i kulisa snimanja filma.
Kandidairani su u kategoriji "Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru"

Villa Čulina - odmor za dušu i tijelo
Vila Čulina je prekrasna kamena vila, idealna za velike skupine budući da u svoja 3 apartmana može smjestiti do 16 osoba. Njena pozicija će odgovarati svima koji bi htjeli upoznati predivan grad Zadar, budući da se nalazi samo nekoliko minuta autom izvan grada. U dvorištu se nalazi divan, ogroman bazen gdje se može osvježiti i plivati. Unutrašnjost kuće nudi toliko sadržaja, da nikome ne može biti dosadno - između ostalog potpuno opremljenu teretanu u kojoj se može sagorjeti višak energije dobiven nakon uživanja u ukusnoj tradicionalnoj hrani pripremljenoj u konobi. U konobi je na raspolaganju drvena peć, idealna za pripremu domaćeg kruha, ukusne "peke" ili raznih mesnih jela. Vila ima sveukupno 3 apartmana. Jedan apartman s tri sobe se nalazi u prizemlju, a preostala dva apartmana na prvom katu - jedan apartman ima jednu sobu, a drugi ima dvije.
Kandidirani su u kategoriji "Tradicijska (ruralna) domaćinstva"

Ražnjevića dvori A.D. 1307 - Autentična povijesna ljepota Ravnih kotara
Difuzni hotel Ražnjevića dvori A.D. 1307. smješten je u povijesnoj jezgri naselja Polača, u povijesno agrarnom prostoru Ravnih kotara u Sjevernoj Dalmaciji i prvi je difuzni hotel u hrvatskom turizmu pa tako i na Zadarskom području. Ovakav turistički sklop, ponikao na tradiciji seoskog posjeda, predstavlja ogledni primjerak inovativnog turističkog proizvoda koncipiranog na spoju tradicija i suvremenosti. Osim u turističkoj ponudi visokokategoriziranih smještajnih sadržaja, svoju jednakovrijednu ulogu u destinaciji ovaj difuzni hotel nalazi u promociji ruralnog i agro turizma temeljenog na očuvanoj baštini te prirodnim i kulturnim vrijednostima.
Kandidirani su u kategoriji "Tradicijska (ruralna) domaćinstva"

MasVin Vinova loza, maslina i smokva - Tri gracije Dalmacije 
Poljoprivredna zadruga “Maslina i vino” osnovana je 2006. godine s ciljem razvoja ruralnog razvoja prostora Ravnih kotara. Sjedište zadruge je u Polači. Cilj zadruge je proizvodnja vrhunskih proizvoda kroz maslinarstvo (ekstra djevičanska maslinova ulja i stolne masline u različitim pripremama), vinogradarstvo (vrhunska i kvalitetna vina), te smokve i njihove prerađevine. Na 50 ha posađeno je 12.000 maslina, 50.000 trsa vinograda i 600 smokava posvetom na »Tri gracije Dalmacije«. Uređen je vinski i maslinski podrum, kušaonica, razvijena je prodaja proizvoda, postavljeni bazeni za akumulaciju vode, natapanje kap na kap. I stari rustikalni objekt je u službi kad društvo zatraži roštilj ili pečenje.
Kandidirani su u kategoriji "Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru"

OPG Svemir Troskot - Gastronomija na Vranskom jezeru
Banjevac bijelo i Banjevac crno - prvo je registrirano vino ovog dijela zadarske županije koje proizvodi vinar i vinogradar Svemir Troskot. Troskot se bavi isključivo poljoprivredom i turizmom. Uz vino, proizvodi maslinovo ulje, poznati banjevački luk, magičan začin i lijek, poznat među svim ljubiteljima autohtonih delicija i druge proizvode zemlje. Svake godine osvaja medalje za svoja vina, ali i za izvrsnu kvalitetu maslinovog ulja. Među prvima je prepoznao potencijal blizine Parka prirode Vransko jezero, pa sve brojniji posjetitelji Parka kod Svemira Troskota degustiraju vino u njihovoj kušaonici i pritom uživajući u malom eko etno muzeju!
Kandidirani su u kategoriji Tradicisjka (ruralna) gastronomija

Drvena trodimenzionalna zidna mapa Hrvatske - zidna dekoracija, uređenje interijera
Drvena trodimenzionalna zidna mapa republike Hrvatske - zidna dekoracija - uređenje interijera domaćinstava, ugostiteljskih objekata, ureda. Slaže se u dijelovima, po županijama što je naposlijetku rezultat prikaz Lijepe naše u obliku 3D-a. 
Kandidirani su u kategoriji "Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru"

OPG Matulić - Otočni paket emocija 
Vlasnici OPG-a Matulić, supružnici Ana i Krsto Matulić iz Pašmana postali su zaštitni znak kvalitete utemeljene na otočnoj tradiciji. Predstavnici su nove, mlade generacije koja je shvatila da je otočna izolacija zapravo izvor beskrajne kreativnosti. A da njihova maštovitost i inovativnost uistinu nemaju granica, dokazuju svojim kozmetičkim i prehrambenim proizvodima koji su postali must have. Dok je Anina kozmetika polako dobivala kultni status, osobito hidratantna krema sa smiljem – Immortelle i hijaluronski Serum Essentielle, Krsto se posvetio prehrambenim proizvodima, također utemeljenima na otočnoj tradiciji i izvornosti. Gotovo „preko noći“, pašmanski vinski ocat, Pašmanero - umak od čilija, Pašman Libre – aceto od smokava, aromatizirano domaće maslinovo ulje ili, pak, morska sol aromatizirana pašmanskim ručno branim travama našli su put do istinskih gurmana i kuhara. Popularnost Krstinih proizvoda na domaćem tržištu pratio je uspjeh pred iznimno strogim inozemnim ocjenjivačkim sudom. Ljuti umak Pašmanero i balzamični ocat od smokava Pašman Libre osvojili su dvije godine zaredom u Bruxellesu prestižnu nagradu Superior Taste Award, a Krsto Matulić postao je prvi mali proizvođač iz Hrvatske koji je osvojio to priznanje.
Kandidirani su u kategoriji "Nositelji zaštićenih i marketinških oznaka"

OPG Neven Brzić - Mini proizvodnja na Marinom krču
Atraktivna lokacija imanja Marin krč u vlasništvu OPG-a Neven Brzić koje se nalazi na južnoj strani otoka Pašmana, okruženo suhozidima unutar kojeg se nalazi obnovljeni maslinik sa 160 stabala maslina, obitelj magaraca i jato kokoši, a iz kojeg se pruža prekrasni pogled na "Donje more" i brojne otočiće, Također, OPG Neven Brzić proizvodi na tradicionalan način maslinovo ulje i brojne proizvode od maslinovog ulja, te od magarećeg mlijeka domaće sapune i prirodnu kozmetiku.
Kandidirani su u kategoriji "Nositelji zaštićenih i marketinških oznaka"

Pajeti i bokobrani Ivan Longin
Domaća radinost Ivan Longin bavi se ručnom izradom pajeta, bokobrana i pandula za brodove. Pomorsku vještinu čvoranja i ručnog pletenja brkova tzv pajeta, bokobrana i pandula za brodove, koja je nastavak tradicije pomorskog užarstva, a primjenjuju je ribari i pomorci. Brk služi za brod da ne udari o rivu, stavlja se na provu a bokobrani sa svake strane broda kao štitnici, dok se pandula baca kad brod pristaje uz rivu. Sve ovo izrađujem kao uporabne predmete i kao suvenire u mini verziji. Kako se i sam bavim ribarstvom te sam porijeklom iz najribarskijeg mjesta Kali sa otoka Ugljana, ovu vještinu sam naučio od mog punca pomorca pok. Krunoslava Radovića iz Tkona sa otoka Pašmana, te sada živim u Tkonu na Pašmanu i nastavio sam ovu vrijednu tradiciju ručnog pletenja brkova i pajeta od konopa, koji osim dekorativne imaju i uporabnu vrijednost.
Kandidirani su u kategoriji "Nositelji zaštićenih i marketinških oznaka"

PP Vransko jezero - mjesto gdje se ljudi i ptice uvijek vraćaju 
Posljednjih godina Javna ustanova intenzivno radi na provođenju brojnih projekata usmjerenih na razvoj posjetiteljske infrastrukture i povezivanje prirodnih atrakcija na dugoročno održiv način, uz upotpunjavanje edukativne i rekreativne ponude za sve veći broj posjetitelja. U odnosu na 2015., broj posjetitelja se do sada povećao za više od 270%, čemu je zasigurno doprinijela izgradnja nove drvene poučne staze s tornjem za promatranje ptica u ornitološkom rezervatu, postavljanje posjetiteljske signalizacije, uređenje pontonskog pristaništa Bašinka i lučice Crkvine za novi električni brod, uređenje edukacijsko-poučnih staza, postavljanje adrenalinskog parka, upotpunjavanje ponude promotivnih materijala i suvenira te nabava električnih i MTB bicikala, kajaka, dalekozora, durbina i ostale opreme za aktivniji doživljaj Parka. U Park je nedavno pristigao i prvi električni vlak za prijevoz posjetitelja u Hrvatskoj, što će omogućiti stvaranje prepoznatljive turističke rute za obilazak ključnih atrakcija Parka, uz neposredno povezivanje okolnih mjesta i lokaliteta.
Kandidirani su u kategoriji "Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru"

Maškovića Han - Budite dio srednjovjekovne priče
Izgradnja Mašković Hana započela je davne 1644.godine po naređenju i sredstvima Jusufa Maškovića, porijeklom iz Vrane, visokog dostojanstvenika na sultanovom dvoru i vrhovnog admirala turske flote. Han je trebao biti ljetnikovac/rezidencija samog Maškovića kada se iz Carigrada vrati u svoj rodni kraj. Zamišljen je kao raskošna monumentalna i moderna građevina koja bi imala svu potrebnu udobnost, uključujući i tursko kupatilo – hamam. Tragična sudbina vlasnika ostavlja trag i na Hanu koji ostaje nedovršen do današnjih dana. Projekt „Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrane“ sufinanciran je sredstvima Europske unije, a pripremljen je u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske u suradnji s Općinom Pakoštane i mjestom Vrana. Rezultat svih provedenih aktivnosti je obnovljeno kulturno dobro Maškovića han u punoj funkciji kao višenamjenski kompleks s hotelskim smještajem (četiri zvjezdice), wellness i spa zonom, restoranom, uredima Agencije Han, turističkim info punktom, izložbenim prostorom i prodajnim mjestima za autohtone proizvode. Osim smještaja, u sklopu Hana djeluje a la carte restoran koji privlači goste izgledom, ambijentom i bogatom autohtonom gastronomskom ponudom.
Kandidirani su u kategoriji "Ruralno turistički projekti"

OPG Denis Barić - Uzgoj i proizvodnja sve od masline (ulje, sapun, čaj i suveniri od maslinovog drva). Prezentacija nematerijalne kulturne baštine otoka Iža
OPG BARIĆ DENIS ima registriranu dopunsku djelatnost za izradu rukotvorina povezanih sa tradicijskim vještinama i omogućavanje edukacijskih praktikuma i sudjelovanje na manifestacijama prikazivanjem aktivnosti i djelatnosti OPG-a vezanih s ruralnim običajima i tradicijskih vještina sa otoka Iža. Opg ima ugovor o suradnji sa Narodnim muzejom iz Zadra oko prezentacije tradicijskih vještina sa otoka Iža. OPG je za svoje proizvode dobijo priznanja na međunarodnoj manifestaciji poljoprivrednika Mediterana Intrada 2020.
Kandidirani su u kategoriji "Nositelji zaštićenih i marketinških oznaka"

Kraljevski vinogradi - Strast prema kvaliteti utkana je u svaku kap vina
Kraljevski vinogradi smješteni su na južnim padinama iznad Petrčana i Punta Skale usmjereni su u manju proizvodnju vrhunskih vina od izvornih dalmatinskih sorti grožđa. Petrčane su lokacija u jedinstvenom skladu s prirodom, impresivnim pejzažnim bojama zelenih vinograda, modrog neba, žarkog sunca i čistog plavog mora. Pogled s vinograda pada na grad Zadar, otoke zadarskog arhipelaga i Velebit. Vrhunska kvaliteta grožđa iz surovih škrapa, izvrstan okus vina plod su posebne mikroklime, njegova položaja uz more i cjelodnevne izravne izloženosti suncu, prosječno 2600 sati godišnje. Trenutno se obrađuje 40 hektara vinograda na dvije lokacije i ukupno 300.000 loza sa slijedećim sortimentom: Crljenak (zinfandel), Plavac mali i Pošip te (manje količine sorti: Syrah, Merlot, Cabernet souvignon, Plavina, Žilavka, Chardonay, Souvignon bijeli, Muškatl žuti.) U sklopu vinograda nalazi se i kušaonica vina koja je otvorena cijele godine te u koju posjetitelji mogu, od 10:00 do 16:00 doći i bez najave. Degustacije obuhvaćaju obilazak vinograda i kušanje 3 vrste vina i poučne razgovore o vinu. Nakon degustacije u kušaonici vina mogu se kupiti sve vrste vina koje se proizvode i butelje vina sa ukrasnom ambalažom. Također, tokom rujna i listopada posjetitelji se mogu pridružiti i berbi grožđa ukoliko žele doživjeti pravi odmor u vinskom stilu. Kako se uz vino mora i dobro jesti, tu je Konoba Kraljevski vinogradi koja je idealna za organizacije svih događanja i proslava jer uz autohtonu kuhinju i autentičan ambijent nudi uistinu nezaboravan doživljaj. 
Kandidirani su u kategoriji "Vinski turizam"

OPG Zubović - Paški sir
Udruga proizvođača Paškog sira okuplja 13 registriranih proizvođača sira među kojima su i tri najveće sirane na Pagu-Paška sirana, Sirana Gligora i Sirana MIH. Zaštićena oznaka izvornosti dobivena je krajem 2019.g. i to iz razloga jer se Paški sir proizvodio od davnine te se i danas proizvodi na isti način. Vještina izrade i znanje prenose se s generacije na generaciju, proizvodnja mlijeka i sira provodi se u točno definiranoj regiji (otok Pag), sir je karakterističan za kraj u kojem se proizvodi, ima svoju originalnost i autentičnost. Specifične karakteristike sira su uvjetovane autohtonošću pasmine, okus sira je određen prirodnim načinom držanja ovaca na otvorenom i vegetacijom pašnjaka sa specifičnim aromatičnim biljkama. Paški sir nije samo prehrambeni artikl, već dio naslijeđa otoka Paga, tradicije i razlog koji pažanke i pažane čini izrazito ponosnima i sretnima.
Kandidirani su u kategoriji "Nositelji zaštićenih i marketinških oznaka"

Konoba Nono
Konoba Nono je obiteljska konoba koja nastavlja već davno započetu tradiciju djeda Ivana, po kojem je sama konoba dobila naziv - Nono (djed). Tradicionalna konoba, smještena u samom centru Kolana, od samih početaka je nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje tradicionalne kuhinje. Ponuda jela se temelji na jednostavnim namirnicama specifičnim za ovo područje, kao što su janjetina, sir, lignje, hobotnica, svježa riba, kadulja, ružmarin, lovor… Većina hrane, koja se poslužuje, je rezultat cjelogodišnjeg truda vlasnika, koji neprestano rade na svom OPG-u kako bi se gostima pružili najbolji okusi Kolana i Kolanjskog polja.
Kandidirani su u kategoriji "Tradicijska (ruralna) gastronomija"

OPG Ante Prtorić - Autohtona eko gastronomija otoka Paga
Gostima se nudi domaća autohtona hrana pripremljena na autohtoni način, te interpretacija jela na moderan način sa autohtonim namirnicama. Način pripreme hrane odvija samo na mikrolokaciji mjesta Kolana koja se prenosi naraštajima. Inovativnost se održava u pripremi određenih tradicionalnih jela na moderan način (npr. babino vreteno od skute) sa domaćim autohtonim namirnicama.
Kandidirani su u kategoriji "Turistička seljačka gospodarstva"

Mićanovi dvori - Duh starih vremena Bukovice
Seosko imanje “Mićanovi Dvori” nalazi se na obroncima Obrovca, iznad kanjona, u zaseoku Drage u Kruševu. Izgrađeni u tradicionalnom stilu, „Mićanovi dvori“ predstavljaju duh starih vremena u Bukovici, imanje je u vlasništvu obitelji koja je nakon rata obnovila svoju staru kuću i počela pozivati ​​ljude da dođu i uživaju u okolini. Smješteno na samom rubu sela, ovo seosko imanje gostima nudi doživljaj autentičnog načina života ruralne Bukovice. Sjeća li se itko smokvenjaka, ušećerenih mendula, panduleta? Što su dalmatinski ravioli i cviti i tko je probao tortu od rogača? Što je Prisnac? U standardnu ponudu seoskog gospodarstva Mićanovi Dvori uvrštene su sve ove delicije izgubljenog vremena. Ne propustite ih probati, isti su kao da ih je baka radila.
Kandidirani su u kategoriji "Turistička seljačka gospodarstva"

 

U galeriji fotografija možete više vidjeti o svakom prijavljenom kandidatu. 

Izvor: Klub članova selo

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Opg zampera 1
Opg zampera 2
Opg zampera 3
Opg zampera 4
Opg zampera 5
Opg zampera 6
Opg zampera 7
Opg zampera 8
Opg zampera 9
Opg zampera 10
Opg zampera 11
Opg zampera 12
Opg zampera 13
Opg zampera 14
Opg zampera
Uo rajna 1
Uo rajna 2
Uo rajna 3
Uo rajna
Villa culina 1
Villa culina 2
Villa culina 3
Villa culina 4
Villa culina 5
Villa culina 6
Villa culina 7
Villa culina 8
Villa culina
Raznjevica dvori 1
Raznjevica dvori 3
Raznjevica dvori 4
Raznjevica dvori 5
Raznjevica dvori 6
Raznjevica dvori 7
Raznjevica dvori 8
Raznjevica dvori 9
Raznjevica dvori 10
Raznjevica dvori 11
Raznjevica dvori
Masvin 1
Masvin 2
Masvin 3
Masvin 4
Masvin 5
Masvin 6
Masvin
Troskot 1
Troskot 2
Troskot 3
Troskot 4
Troskot
Troskot 1-2
Troskot 2-2
Troskot 3-2
Troskot 4-2
Mapa 1
Mapa 2
Mapa 3
Mapa 4
Mapa 5
Mapa 6
Mapa
Matulic 1
Matulic 2
Matulic 3
Matulic 4
Matulic 5
Matulic 6
Matulic 7
Matulic 8
Matulic 9
Matulic
Brzic 1
Brzic 3
Brzic 4
Brzic 5
Brzic 6
Brzic
125355385 3679840542072739 3405052644345149649 o
125878922 3682151988508261 4335059220298257026 o
126201102 3681485518574908 2930843854915991563 o
126271662 3681485855241541 2551586357191180581 o
126811700 3681485938574866 8843949824849088590 o
126841636 3682151981841595 7831691786808763010 o
126851386 3681487581908035 788074917374919088 o
126895441 3681486081908185 6720201219722154742 o
Img 3061
Img 3062
Img 3067
Img 3107
Img 3113
Img 3118
Img 3121
Img 3123
Img 20201120 111211
Img 20201120 111218
Img 20201120 212313 408
Img 20201120 212313 410
Img 20201120 212313 449
Img 20201120 212313 455
Img 20201120 213333 580
Img 20201121 185609 089
Img 20201121 185609 092
Img 20201121 185609 131
Img 20201121 185609 138
Img 20201122 112840
P1010686
P1010687
P1010696
P1010702
P1010703
P1010705
P1010708
P1010709
P1010719
P1010720
P1010723
P1010726
P1010727
P1010728
P1010730
P1010738
P1010743
P1010746
P1010750
P1010754
P1010756
P1010765
P1010767
P1010773
P1010775
P1010776
P1010792
P1010795
P1010799
P1010800
P1010802
P1010809
P1010813
P1010821
P1010823
P1010826
P1010827
  Vijesti - Sve