Objavljeno: 16. 11. 2020 - 9:10
Sunflower Award 2020. - Obilazak kandidata s područja Splitsko-dalmatinske županije

Unatoč zahtjevnoj godini, na ovogodišnji "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2020. - Sunflower Award" pristiglo je više od 120 prijava što nas čini iznimno sretnima i ponosnima. Velik broj prijavljenih kandidata pokazuje interes i potrebu za promocijom ove vrste turizma pred kojim je budućnost o čemu svjedoče i brojni u svijetu objavljeni znanstveni i stručni radovi, ali i analize pojedinih tržišta.

U prilog tome ide i činjenica kako su nedavno dvije UN-ove organizacije (UNWTO i FAO) potpisale "Memorandum razumijevanja" u svrhu zajedničkog poticaja i razvoja ruralnog turizma. Značaj tog čina je u tome što su turizam i ruralni razvoj veoma bitni u opstanku mnogih zajednica svijeta te pokretači socijalnog i ekonomskog rasta, stoga je njihova sinergija trenutno ključna u njihovom očuvanju i razvoju.

Projekt se dosada održavao pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i uz potporu Hrvatske turističke zajednice, ali i drugih resora i institucija.

Nagrada „SUNCOKRET ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ dodjeljuje se u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Tradicijska (ruralna) domaćinstva, Tradicijska (ruralna) gastronomija, Vinski turizam, Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, Ruralno turistički projekti i Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka: “Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla“, „Zaštićena oznaka izvornosti“, „Zajamčeno tradicionalni specijalitet“, „Eko proizvod“, „Hrvatski otočni proizvod“ i druge marketinške oznake.

Prijavljeni kandidati s područja Splitsko-dalmatinske županije su: 

  • Obiteljsko gospodarstvo u Zastražišću - Familiy farm Kod kućera - I. Kategorija Turistička seljačka gospodarstva; Kvalitetna usluga, kvalitetna autohtona hrana i vlastita proizvodnja, glavne su niti vodilje našeg opg. Bio bi ogroman propust doći na Hvar,a ne probati kozji sir s ove farme. Dok vam ga gostoljubljivi domaćini serviraju vi možete upoznati koze koje su dale mlijeko za njega. Vidjet ćete tu i kokoše čija jaja možete kupiti i kuniće koji će oduševiti najmlađe. Zvijezde farme su sigurno magarci. Nekada je tih prekrasnih životinja bilo mnogo, a sada u selu osim ovih na farmi postoji samo jedan.
     
  • OPG Perišin - IV. Kategorija Vinski turizam; U srcu Kaštel Kambelovca, na glavnom trgu Brce, vrhunska vina se mirno odmaraju u vinariji obitelji Perišin. Osim kušanja vina koja sljubljuju s tradicionalnom dalmatinskom hranom, gostima je omogućeno upoznavanje sa hrvatskom poviješću svjetski poznate sorte Crljenka Kaštelanskog. Perišinovi su ponosni vlasnici vrhunskog vina Crljenak Kaštelanski (američki zinfandel) kojim potvrđuju prisutnost i plodnost hrvatskog vinogorja i vina na svjetskoj vinskoj karti, te tri vina Pošip, Maraština i Kaštelanski Opol-Rose.
     
  • 1500 godina stara kaštelanska maslina - V. Kategorija Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru; Stara kaštelanska maslina - Perišićeva mastrinka, kako je kaštelani nazivaju, morfološkom karakterizacijom te metodama molekularnih biljega utvrđena je njena jedinstvenost i različitost te se može smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom. Godine 1990., progla¬šena je Zaštićenim spomenikom prirode – rijetki primjerci Već dugi niz godina radi se na očuvanju i valorizaciji 1500 godina stare kaštelanske masline koja je 1990. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode – rijetki primjerci drveta i kao takva predstavlja turističku znamenitost grada Kaštela. S obzirom da se ova maslina smatra autohtonim izvornim kaštelanskim stablom i simbol je maslinarstva i kulture ovog kraja, njen plod svake godine se prerađuje u maslinovo ulje i u replikama staklenih rimskih balzamarija predstvlja autohtoni kaštelanski suvenir, kao i čaj od njenog lista.
     
  • Sinjska alka - V. Kategorija Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru; Viteška igra Sinjska alka, ponos Sinja i Cetinske krajine, ustanovljena je kao spomen na pobjedu Sinjana nad Osmanlijama 1715. godine i u zahvalu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj koja je prema predaji spasila Sinj i njegove branitelje. Od tada se, u gotovo neprekinutom kontinuitetu, održava do danas prema Statutu Alke, strogom pravilniku koji osigurava autentičnost i potanko govori o njenom nastanku, svrsi i pravilima, a UNESCO je štiti od 2010. godine. U godini velikog jubileja 300. kroz Muzej Sinjske alke dobiva mogućnost cjelogodišnje prezentacije kroz stalni postav muzeja, koji je do danas dobitnik brojnih nagrada i priznanja.
     
  • Sportsko rekreacijski centar – Popovića dvori - V. Kategorija Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru; Oaza mira uz Sportsko-rekreacijski centar uz organizaciju aktivnosti u prirodi. Idealno mjesto za turiste koji žele iskusiti aktivniji godišnji odmor kojem imanje Popovića dvori nudi brojne su mogućnosti za aktivni turizam. Mjesto baš za zadovoljit potrebu za sunčevom svjetlošću i vitaminom D, ojačati kosti, udahnuti svjež zrak, regulirati krvni pritisak i rad srca. 
     
  • OPG Ćurčin Nikša-Extra djevičansko maslinovo ulje  - VII. Kategorija Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka;  Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo "Nikša Ćurčin" nastalo je tako što je Hvaranka Berislava Ćurčin prenijela stečeno iskustvo i znanje u proizvodnji tradicijskih mediteranskih delicija i kozmetike na svoju djecu. Opremila im je laboratorij kako bi nastavili obiteljsku tradiciju, ostali na otoku i proširivali ponudu otočnih proizvoda. Podloga im je vlastito maslinovo ulje uz dodatak eteričnih ulja a proizvode ekstra djevičansko maslinovo ulje, ušećerene korice grejpa, sapun lavanda (čokolada/kava), melem (lavanda/neven), hidrolat origano/lovor, eterično ulje lovora.
     

U galeriji fotografija možete više vidjeti o svakom prijavljenom kandidatu. 

Izvor: Klub članova selo

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

1500 godina stara maslina 1
1500 godina stara maslina 2
1500 godina stara maslina
Familiy farm kod kuYera 1
Familiy farm kod kuYera 2
Familiy farm kod kuYera 3
Familiy farm kod kuYera 4
Familiy farm kod kuYera 5
Familiy farm kod kuYera 6
Familiy farm kod kuYera 7
Familiy farm kod kuYera 8
Familiy farm kod kuYera 9
Familiy farm kod kuYera 10
Family farm kod kuYera
Muzej sinjske alke 1
Muzej sinjske alke 2
Muzej sinjske alke 3
Muzej sinjske alke
Opg nikYa YurYin 1
Opg nikYa YurYin 2
Opg nikYa YurYin 3
Opg nikYa YurYin 4
Opg nikYa YurYin 5
Opg nikYa YurYin 6
Opg nikYa YurYin 7
Opg nikYa YurYin 8
Opg nikYa YurYin 9
Opg nikYa YurYin 10
Opg nikYa YurYin 11
Opg nikYa YurYin 12
Opg nikYa YurYin 13
Opg nikYa YurYin
Opg periYin 1
Opg periYin 2
Opg periYin 3
Opg periYin 4
Opg periYin 5
Opg periYin
  Vijesti - Sve