Objavljeno: 12. 11. 2020 - 9:47
Slavonska adresa za sve gastro-šopingholičare koja se ne propušta

Prvi autentičan slavonski dućan iz Nove Gradiške jedan je od brojnih aduta zbog čega što prije posjetiti Brodsko-posavsku županiju

Zagreb, 12. studenog 2020. – Delicija koja se ne propušta, dobro čuvana tajna Brodsko-posavskog kraja cernički ćupteti, delikatesni čvarci s ljutom paprikom, vrhunske kobasice i suhomesnati proizvodi, fini ajvari, sjajna vina, najljepše rukotvorine… - jeste li znali da najfinije slavonske proizvode i  suvenire možete kupiti u Slavonskom dućanu u srcu Nove Gradiške? To je samo jedan od brojnih turističkih aduta Brodsko-posavske županije koji su predstavljeni u zagrebačkoj  vinoteci Bornstein. 

„Iznimno smo sretni što se naši proizvodi od početka prosinca mogu kupiti putem webshopa, a ova sjajna priča povezuje domaća obiteljska-poljoprivredna gospodarstva iz Cernika, Okučana, Nove Kapele, Starog Petrovog Sela, Davora, Rešetara i Nove Gradiške“, rekla je Dinka Matijević, direktorica TZ grada Nove Gradiške.

Kada pogledate kratki turistički film Otkrije ljepotu koji je nedavno na Međunarodnom festivalu filma u Solinu osvojio nagradu Golden Interstas, poželjet ćete odmah otputovati u Brodsko-posavsku županiju.

Ružica Vidaković, direktorica županijske turističke zajednice istaknula je kako je ovaj dio Slavonije uglavnom ruralni prostor s prekrasnim turističkim obiteljskim gospodarstvima poput Eko-etno sela Stara Kapela, Ranča Ramarin, Imanja Kereković, Kuće Dide Tunje, Salaša Savus…

 

Susret svjetova i kultura

„U svaki dio županije možete biciklom jednom od 15 biciklističkih staza, a ljubitelji aktivnog odmora uživat će u ljepoti prirode od umjetnog jezera Petnja na južnim obroncima Dilja, kanjona Pljuskare ili ornitološkog rezervata Bara Dvorina i pašnjaka Gajna s crnim slavonskim svinjama, podolskim govedima i posavskim konjima. Volite li ritam grada nećete propustiti Slavonski Brod u kojem su živjeli Ivana Brlić Mažuranić i Dragutin Tadijanović. Svakako posjetite povijesnu Tvrđavu Brod s Galerijom Ružić i u svijetu jedinstvenim Muzejom tamubre ili Spomen Galeriju Ivana Meštrovića u Vrpolju. Tu su živjeli umjetnici koji su stvarali za velike i male“, kazala je je Ružica Vidaković, koja je u Zagrebu, uz cerničke ćuptete i nagrađeni turistički film, premijerno predstavila još jedno ugodno iznenađenje - koktel na bazi aromatiziranog vina mladog novogradiškog vinara Ozrena Kraljića, poznatog po odličnom Sivom Pinotu.

„Brzo i jednostavno, automobilom ili motociklom, u Brodsko-posavskoj županiji ste za manje od dva sata, a ako vi nećete k nama, mi ćemo ponovo k vama, jer imamo još mnogo lijepih priča koje vam želimo ispričati“, zaključila je direktorica TZ Brodsko-posavske županije u kojoj se susreću, spajaju i isprepleću svjetovi i kulture.

 

Fotografije: Borna Subota, TZ Brodsko-posavske županije i TZ Nove Gradiške

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Borna subota tz brodsko-posavske 03
Borna subota tz brodsko posavske ribafish
Borna subota tz brodsko-posavske 04
Foto borna subota ruzica vidakovic i dinka matijevic
Borna subota tz brodsko-posavske 02
Borna subota tz brodsko-posavske 01
Borna subota tz brodsko-posavske 07
Borna subota tz brodsko-posavske 06
Borna subota tz brodsko-posavske cernicki cupteti 05
Jezero petnja arhiva tz brodsko-posavske zupanije
Eko etno selo stara kapela-arhiva tz brodsko-posavske  zupanije
Slavonski ducan arhiva tz nova gradiska 01
Slavonski ducan arhiva nova gradiska 03
Slavonski ducan arhiva tz nova gradiska 02
  Vijesti - Sve