Objavljeno: 14. 09. 2025 - 7:55
U Skradinu održan stručni skup “Rižoto - tradicija, inovacija i budućnost”

Sredinom rujna Grad Skradin bio je "svjetski centar" jedinstvenog gastro događanja "Skradinski festival rižota i načina života" u čijem je središtu bio rižoto, a okupio je brojne ljubitelje gastronomije i tradicije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije i Sjeverne Makedonije. Uz brojna festivalska događanja posvećena rižotu, tradicionalnim slasticama, vinima i Žižula spritzu u organizaciji Turistička zajednica Grada Skradina, Grada Skradina i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" održan je stručni skup pod nazivom „Rižoto – tradicija, inovacija i budućnost“. 

Kroz tri inspirativna predavanja, dvije zanimljive panel rasprave i jednu prezentaciju projekta (#AjmoLokalno), istražili smo različite aspekte ove popularne delicije.

Poslije uvodnih riječi održana su tri zanimljiva predavanja:

- Brendiranje prepoznatljivih gastro destinacija – kako stvoriti brend koji se pamti, a ne samo kuša (Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira) 
- Bijelo zlato Kočana - kako riža gradi turistički brend (Goce Manev, Grad Kočani)
- Sve je to Skradin!  (Bernarda Marasović, direktorica Turističke zajednice Grada Skradina) 

Slijedile su panel rasprave koje su potaknule razmjenu znanja, inspiraciju i stvaranje novih ideja.

Kroz panel raspravu „Skradinski rižoto - čuvar baštine i autentičnosti“, posvetili smo se očuvanju naše kulinarske ostavštine.
Panelisti su bili:
- Antonijo Brajković, gradonačelnik Grada Skradina
- Venko Krstevski, v.d. gradonačelnika Grada Kočana
- Mirjana Kotiga, direktorica Miro tartufi d.o.o.
- Miroslav Kordić, ugostitelj i poduzetnik, ljubitelj tradicije i kreativac

U drugoj panel raspravi „Gastronomija bez granica - inovacije, globalni trendovi i turistički potencijal“, razgovarali smo o tome kako se rižoto, ali i cijela gastronomija, razvijaju i prilagođavaju suvremenom svijetu, te kako to utječe na turističku ponudu. Sudjelovali su panelisti:
- Jure Galić, voditelj Odjela za podršku destinacijama Hrvatske turističke zajednice
- Majda Jakša, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije
- Dragica Lukin, članica Hrvatske kulinarske akademije i Odbora za edukacije Svjetske kulinarske akademije, međunarodni sudac za gastronomiju
- Martina Pernar Škunca, predsjednice Udruge proizvođača paškog sira i direktorica marketinga u Paškoj sirani
- Krešimir Šakić, direktor Turističke zajednice Šibensko-kninske županije

Moderatorica stručnog skupa i panel rasprava bila je Dijana Katica, a u uvodnom izlaganju istaknula je: "Skradin, kao što znamo, nije samo grad bogate povijesti i predivnih pejzaža, već i mjesto gdje se tradicija čuva i prenosi s generacije na generaciju. Skradinski rižoto je puno više od jela – on je simbol naše baštine, strpljivosti i ljubavi prema autentičnim okusima. Danas smo se okupili kako bismo proslavili tu tradiciju, ali i otvorili vrata novim idejama, trendovima i mogućnostima. Od danas su i naši gradovi, koji su maloprije potpisali Povelju o suradnji, od rižota do riže po kojoj su Kočani nadaleko poznati, bliži nego ikad".

Događanje se održalo pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta RH. 

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

1000041941
1000041940
1000041944
1000041945
1000041946
1000041947
1000041948
1000041951
1000041950
1000041952
1000041953
1000041954
1000041955
1000041956
1000041957
1000041958
1000041959
1000041960
1000041961
1000041962
1000041963
1000041964
1000041965
1000041966
1000041967
1000041968
1000041969
1000041970
1000041942
1000038346
1000038365
1000038341
1000038369
1000038371
1000038374
1000038377
1000038375
1000038379
1000038378
1000038414
  Vijesti - Sve