U Skradinu održan stručni skup “Rižoto - tradicija, inovacija i budućnost”
Sredinom rujna Grad Skradin bio je "svjetski centar" jedinstvenog gastro događanja "Skradinski festival rižota i načina života" u čijem je središtu bio rižoto, a okupio je brojne ljubitelje gastronomije i tradicije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije i Sjeverne Makedonije. Uz brojna festivalska događanja posvećena rižotu, tradicionalnim slasticama, vinima i Žižula spritzu u organizaciji Turistička zajednica Grada Skradina, Grada Skradina i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" održan je stručni skup pod nazivom „Rižoto – tradicija, inovacija i budućnost“.
Kroz tri inspirativna predavanja, dvije zanimljive panel rasprave i jednu prezentaciju projekta (#AjmoLokalno), istražili smo različite aspekte ove popularne delicije.
Poslije uvodnih riječi održana su tri zanimljiva predavanja:
- Brendiranje prepoznatljivih gastro destinacija – kako stvoriti brend koji se pamti, a ne samo kuša (Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira)
- Bijelo zlato Kočana - kako riža gradi turistički brend (Goce Manev, Grad Kočani)
- Sve je to Skradin! (Bernarda Marasović, direktorica Turističke zajednice Grada Skradina)
Slijedile su panel rasprave koje su potaknule razmjenu znanja, inspiraciju i stvaranje novih ideja.
Kroz panel raspravu „Skradinski rižoto - čuvar baštine i autentičnosti“, posvetili smo se očuvanju naše kulinarske ostavštine.
Panelisti su bili:
- Antonijo Brajković, gradonačelnik Grada Skradina
- Venko Krstevski, v.d. gradonačelnika Grada Kočana
- Mirjana Kotiga, direktorica Miro tartufi d.o.o.
- Miroslav Kordić, ugostitelj i poduzetnik, ljubitelj tradicije i kreativac
U drugoj panel raspravi „Gastronomija bez granica - inovacije, globalni trendovi i turistički potencijal“, razgovarali smo o tome kako se rižoto, ali i cijela gastronomija, razvijaju i prilagođavaju suvremenom svijetu, te kako to utječe na turističku ponudu. Sudjelovali su panelisti:
- Jure Galić, voditelj Odjela za podršku destinacijama Hrvatske turističke zajednice
- Majda Jakša, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije
- Dragica Lukin, članica Hrvatske kulinarske akademije i Odbora za edukacije Svjetske kulinarske akademije, međunarodni sudac za gastronomiju
- Martina Pernar Škunca, predsjednice Udruge proizvođača paškog sira i direktorica marketinga u Paškoj sirani
- Krešimir Šakić, direktor Turističke zajednice Šibensko-kninske županije
Moderatorica stručnog skupa i panel rasprava bila je Dijana Katica, a u uvodnom izlaganju istaknula je: "Skradin, kao što znamo, nije samo grad bogate povijesti i predivnih pejzaža, već i mjesto gdje se tradicija čuva i prenosi s generacije na generaciju. Skradinski rižoto je puno više od jela – on je simbol naše baštine, strpljivosti i ljubavi prema autentičnim okusima. Danas smo se okupili kako bismo proslavili tu tradiciju, ali i otvorili vrata novim idejama, trendovima i mogućnostima. Od danas su i naši gradovi, koji su maloprije potpisali Povelju o suradnji, od rižota do riže po kojoj su Kočani nadaleko poznati, bliži nego ikad".
Događanje se održalo pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta RH.








































